Smil med os

Infraktioner

tandlæge smil med østergaard
Infraktioner

Revner i tænderne – symptomer og behandling

En revne i en tand vil aldrig kunne hele, er næsten altid usynlig og kan gå både lodret og vandret. Nogle få mennesker oplever ingen gener af revner i tænderne. Men langt de fleste kan mærke, hvis der kommer revner. Især, hvis der er tale om en lodret revne eller infraktion, som den tandlægefagligt kaldes. Den fører nemlig ned i roden/tandnerven.
En akut tid hos os skyldes ofte, at en patient har oplevet smerter som følge af en infraktion Infraktioner opstår, hvor tænderne er svagest og typisk i kindtænderne. Kun yderst sjældent opstår de i fortænder og hjørnetænder. Ofte beskrives smerterne som pludselige jag, der ikke umiddelbart kan stedfæstes, men som kan sættes i sammenhæng med spise- og drikkesituationer.

 

Hvorfor opstår der revner i tænderne?

Biddet ændrer sig igennem livet, så det er klart, at slidskader på tyggefladerne er naturligt forekommende, jo ældre vi bliver. Herunder kan gamle fyldninger være årsagen. Specielt amalgamfyldninger (sølv), da netop den fyldningstype sammentrækker og udvider sig afhængig af temperaturen på de fødevarer, der indtages. – En revne kan dog også være uheldsbetinget.

 

Infraktioner

Sådan behandles revner i tænderne

Når først revnen er lokaliseret, går behandlingen ud på at stabilisere tanden. Hvordan afhænger af tandens beskaffenhed i øvrigt. Er det fx en tand med en lille fyldning, kan ekstra plastfyldning og slibning være nok. I mere komplicerede tilfælde kan det være nødvendigt at omslutte hele tanden med en krone for at holde den sammen.
Viser det sig derimod, at selve tandnerven er beskadiget som følge af fraktionen, skal tanden rodbehandles forud for den egentlige behandling. Hertil sker det en sjælden gang, at revnens placering besværliggør arbejdet, og tanden flækker. I det tilfælde skal tanden desværre rykkes ud.

Kontakt os for at høre mere eller

Bestil tid til
forundersøgelse