Smil med os

Tandproteser

Smil med Oestergaard
Tandproteser

Kunstige tænder som erstatning for de naturlige

Protese betyder ’tilføjelse’. En protese erstatter manglende legemsdele som arme, ben, tænder osv., og er naturligvis til stor gavn. Tandlægefagligt findes der to slags tandproteser – hhv. en delprotese og en helprotese. Begge typer er en aftagelig konstruktion af kunstige tænder i modsætning til fx en krone eller en bro, der sidder fast på tænderne. Der kan være mange årsager til, hvorfor netop en tandprotese i din situation skal erstatte de naturlige tænder. Du kan fx have mistet noget af kæben pga. sygdom eller efter en ulykke. Som navnet antyder, er en delprotese erstatningen for en eller flere mistede tænder. Helprotesen erstatter derimod alle tænder i kæben, og skal du evt. have helprotese i både over- og undermund, kalder vi det for et ’helsæt’.

Sådan fremstilles en tandprotese

Hvad enten der er tale om en helprotese eller en delprotese, fremstilles den af en af vores dygtige tandteknikere efter næsten samme fremgangsmåde. Kort beskrevet foregår det sådan, at der laves et aftryk af gummerne i begge kæber, hvorudfra der laves modeller i gips. Modellerne indsættes herefter i en kunstig anordning med kæbeled. Denne kalder vi for en artikulator, og herigennem kan vi bl.a. afgøre og afstemme dit naturlige bid. De kunstige tænder af akryl fastgøres nu i en voksprotese, og vi tester, om tænder og bid passer i din mund. Er det ikke tilfældet, kan vi i den fase nemt justere, men det vil kræve en ny aftaletid med vores tandtekniker. I det hele taget opfordrer vi dig til at være tålmodig, hvis du skal have lavet en tandprotese. Når tænderne sidder perfekt og biddet føles ubesværet og ser rigtigt ud, fremstilles den endelige protese.

tandlæge - tænder - tand - skive - viborg - midtjylland - tandkødsbetændelse - invisalign

Udtrykket med en tandprotese

Den del af tandprotesen, der skal ligne tandkød og gummer, bliver oftest fremstillet i indfarvet akryl, der dog også fås helt klar.

Ved indfarvningen forsøges dit naturlige væv efterlignet bedst muligt. Herunder kan små blodkar males på ydersiden, og udtrykket kan blive så fuldendt, at det kan blive meget svært at se forskel på din protese og naturligt tandkød. Selve tænderne bliver fremstillet i akryl, der er indfarvet efter smag. Også disse kan forsynes med detaljer, der gør dem ekstra naturtro i forhold til det udtryk, du tidligere havde. Fx med guldindlæg og guldkroner.

 

Din tandprotese skal jævnligt kontrolleres

Du skal passe din tandprotese præcis som de naturlige tænder. Dvs. være flittig med tandbørstningen, hvorunder der i øvrigt findes en speciel fremgangsmåde og specielle tandbørster, som du får udførlig vejledning i at bruge. Men derudover skal du også jævnligt til kontrol hos os. Dette fordi, at munden konstant ændrer sig – hvorved tandprotesen kan komme til at skade dine gummer. Vores tandlæger og tandteknikere vil under hver kontrol sikre sig, at din tandprotese sidder optimalt – og om nødvendigt vil tandteknikeren slibe protesen til.

 

Kendte bivirkninger ved at have tandprotese

Med en tandprotese i munden er der desværre en øget risiko for svampeinfektion. Dette kan dog forebygges ved at være særligt opmærksom på god mundhygiejne. Både gummer, gane og proteser skal fx børstes grundigt efter vores anvisninger. Hos nogle få bliver svamp i mundhulen et vedvarende og behandlingskrævende problem. Behandlingen er en receptpligtig svampekur i form af salve eller tabletter, som vi udskriver til dig.

 

Kontakt os for at høre mere eller

Bestil tid til
forundersøgelse