Smil med os

Visdomstænder

Smil med Oestergaard
Visdomstænder

Hvorfor vi får visdomstænder – og hvorfor de kan udfordre 

I fortiden var vi mennesker bygget anderledes end i dag. Hvad vi ikke havde i højden, havde vi i kæberne. Her var der god plads til tænderne og virkelig brug for hver eneste til at tygge den drøje kost med. Siden er vores kæber blevet mindre, og derfor kan det give pladsproblemer, når visdomstænderne dukker op omkring 17-20-års alderen.

Visdomstænder sidder bagved rækken af 12-års tænderne i begge sider af over- og undermund. I hvert fald som udgangspunkt. For i tandlægeklinikken ser vi af og til eksempler på, at nogle mennesker mangler en eller flere af deres visdomstænder. Med sikkerhed et tegn på evolution. Vi har ganske enkelt ikke længere brug for visdomstænder, og det tager naturen hånd om.

De ikke-generende visdomstænder

Du kan fint leve med dine visdomstænder, hvis de ikke generer. En del mennesker mærker aldrig noget til deres visdomstænder. Enten fordi tænderne slet ikke bryder frem, eller fordi de ikke generer efter frembrud. Vi plejer at tage et røntgenbillede, hvis du i 20-års alderen slet ikke har mærket noget til dine visdomstænder. Viser det sig i den forbindelse, at tænderne ligger nede i kæben, følger vi op med nye røntgenfotos for at sikre os, at de ikke gør skade på kæbebenet.

tandlæge - tænder - tand - skive - viborg - midtjylland - tandkødsbetændelse - invisalign

De generende visdomstænder

Visdomstænder kan være voldsomt udfordrende for nogle mennesker. Trang plads i munden kan give smerter, ligesom det kan blive svært at komme til med tandbørsten, så der opstår huller. Er der først hul i en visdomstand, skal den fjernes. Hvis tanden er fuldt frembrudt, kan den fjernes ved tandudtrækning. Er den derimod kun delvist frembrudt, skal den opereres ud. I særligt komplicerede tilfælde foretages dette af en af vores specialister i kæbekirurgi.

OBS. på delvist frembrudte visdomstænder

Hvis en visdomstand kun delvist frembryder i munden, vil en lomme over kronen sidde i vejen for ordentlig hygiejne. Heri kan bakterier nemt ophobe sig og føre til betændelse med især disse symptomer:

· Ømhed/smerter

· Rødme og hævelse

· Dårlig smag i munden

· Synkebesvær

 

Kontakt os for at høre mere eller

Bestil tid til
forundersøgelse